En badrumsrenovering kan behöva utföras av flera olika orsaker. Kanske har man köpt ett nytt hus och vill passa på att renovera det för att sätta sin egen prägel eller så har gällande fuktspärrar med kakel eller matta börjat ge med sig. Oavsett så är det alltid två punkter man måste ta ställning till.

Inspiration – Hur ska det bli?

Oavsett om det bara är en liten toalett på någon kvadratmeter eller om det är ett badrum/tvättstuga, som är betydligt större, som ska renoveras så går det att göra på mängder av olika sätt. Ska det vara dusch eller badkar? Ska toaletten flyttas och ska exempelvis golvvärme kopplas in? Det är även i detta skede som bör ställa sig frågan om man ska ha kakel eller våtrumsmatta. I stora badrum brukar man i regel ha kakel men badrumsmatta kan vara nästan lika snyggt och blir ofta billigare. Ta dig tid och titta på badrum hos grannar och vänner, läs i tidningar och se projekt på nätet. Även om man har haft en bild hur man tänkt att det skulle bli innan så kan man ändra sig på vägen.

Bygga – Vem gör det?

Det finns lite grovt tre varianter när det kommer till själva utförandet. Man kan anlita en firma för badrumsrenoveringen som då gör allt, genomföra vissa delar själv eller göra hela renoveringen på egen hand. Det är ytterst få (som inte är utbildade) som kan renovera ett badrum enligt alla de normer som finns. Däremot kan man få ner priset något om man exempelvis själv river väggar eller liknande.

Så länge som det är ett rum som klassas som våtrum är reglerna mycket detaljerade kring vad som räknas som ett bygge som är fackmannamässigt utfört. Genomför man renoveringen själv bör man ta kort och tydligt dokumentera alla steg för att kunna bevisa hur allt byggts upp. Orsaken till det är att försäkringsbolagen kräver att det är gjort enligt fackmannamässiga regler för att de ska betala ut ersättning vid eventuell skada.

Man får alltså genomföra renoveringen själv men man bör då veta exakt vad man gör. Eftersom det inte finns regler på vilket utbildning som krävs för en badrumsrenovering bör man även kontrollera behörighetsnivån på de företag som man funderar på att anlita. Inom branschen finns en utbildning som gör att företagen kan få ”behörighetsbevis för arbeten med tätskikt och kakel i våtrum” (Våtrumsbehörighet). Sök en firma som har detta eftersom det garanterar kompetens.